KAPAT
Univis Logo





LoRaWAN Nedir?

Nesnelerin interneti (IoT), son yıllarda teknolojinin en önemli parçalarından biri olarak karşımıza çıkmaya başladı. Evimizde kullandığımız elektronik aletleri, arabalarımızı, üretim yapılan makineleri ve daha nicelerini internete bağlayıp, kesintisiz bir iletişim mekanizması kurabiliyoruz. Bu da süreçlerin otomatikleşmesine, daha doğru kararlar alan sistemlerin kurulmasına, verimlilik artışına olanak sağlıyor. Teknolojinin gelişim hızının da zamanla arttığı gerçeği, milyarlarca veri kaynağının daha kolay oluşturulması ile ilgili çalışmalara ağırlık verilmesi gerekliliğini beraberinde getirdi. LoRaWAN da bu ihtiyaçlar doğrultusunda, veri toplamayı kolaylaştıracak bir çözüm olarak ortaya çıktı.

Fransız Semtech firmasına patentli bir teknoloji olan ve uzak mesafe (long range) kelimelerinden ismini alan LoRa, Düşük Güçlü Geniş Alan Ağlarında (LPWAN – Low Power Wide Area Network) kullanılan bir iletişim protokolüdür. Bu protokol ile bir sensör, verilerini 15 km mesafeye kadar kablosuz bir şekilde aktarırken, tek bir kalem pille 10 sene çalışabilir. Kullandığı frekans bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Avrupa ve dolayısıyla ülkemizde EU868 (863-870 MHz) bandında konuşlanmaktadır. Bu frekanslarda herhangi bir servis sağlayıcısından lisans almak zorunda kalmadan, ücretsiz bir şekilde faydalanılabildiği için; Wi-Fi, GSM teknolojilerine göre hem pil tüketimi hem de maliyet, Bluetooth’a göre de menzil avantajı sağlamaktadır. Ancak, taşıyabildiği veri boyutları çok küçüktür ve verileri belirli periyotlarda gönderdiği için telefonla görüşmek, fotoğraf paylaşmak vb. LoRaWAN teknolojisi ile mümkün değildir.

LoRaWAN, LoRa’nın üzerinde çalışır. Yani her gün kullandığımız Ethernet/IP ağlarına benzeterek değerlendirmek gerekirse; LoRa kablolara, LoRaWAN ise MAC ve IP katmanına karşılık gelir. Bir LoRaWAN ağı dört parçadan oluşur. Sahadan verileri toplayıp uzak mesafelere şifreli (AES) bir şekilde ileten uç birimler, bu verileri -havadaki paketleri- toplayıp bir ağa aktaran Gateway donanımları, verilerin aktığı bir ağ sunucusu ve görselleştirmelerin yapıldığı uygulama katmanı. Bu model, hızlı bir şekilde LoRa destekli farklı uç birimlerle veri kaynaklarını artırmayı, daha çok noktadan haberdar olmayı ve bu noktalara uzaktan müdahale etmeyi mümkün kılar.

 

 

 

 

 

 

https://www.everythingrf.com/community/what-is-lorawan

Özetle; tamamıyla LoRaWAN ile kapsanan bir şehirde bütün sayaçlar günde yüzlerce kez okunabilir, evcil hayvanların lokasyonları izlenebilir, hava kalitesi, yangın, sıcaklık, ses şiddeti, taşkın vb. birçok veri M2M ücretlerinden muaf ve kablolama olmadan uzaktan takip edilebilir. Dolayısıyla Bluetooth, GSM, Wi-Fi hizmetlerine ek destekleyici bir teknoloji olarak kullanımı yaygınlaşmaktadır.

 

WhatsApp Hızlı İletişim